Jag och min familj har tältat i många år nu. Varje sommarsemester har vi dragit iväg minst ett par veckor med vårt 4-mannatält. Men i år blir det bara gubben och jag. Barnen ska stanna hemma och jobba. Och det är ju inget konstigt med det, båda ungarna börjar bli vuxna och vill inte semestra ihop med oss längre.

Vi funderade länge på hur vi skulle göra. Om vi kanske skulle satsa på boende på pensionat eller i stuga. Men så hittade vi den smartaste lösningen. Vi köpte ett taktält till bilen. Ett taktält monteras på ett takräcke på bilen. Det vi köpt ligger i en låda och pumpas upp. Det är otroligt stadigt och har jättesköna madrasser. All bäddutrustning ryms i lådan på taket så det är otroligt enkelt att packa upp och ihop grejerna. Vi har också en markis som vi fäster i bilen och där vi får ett visst regnskydd om det skulle börja regna.

Fördelar med ett taktält

Eftersom taktältet sitter fast i bilen så tar det inget extra utrymme. Det innebär att du kan stanna lite var som helst för att övernatta. Du behöver någorlunda plan mark, men kan justera detta genom såna där kilar som man använder till husbilar.

Vi brukar inte stanna på parkeringsfickor eller andra utsatta platser, men ofta finns det någon liten parkering intill badsjöar och där går det utmärkt att stanna för en natt.

En annan fördel med ett taktält till bilen är att du kommer upp från marken. Är det vått och kallt så påverkar det inte dig speciellt mycket eftersom du sover i lådan där du sedan packar ner tältet. Att du inte ligger nere på marken gör också att det inte kommer in småkryp i tältet på samma sätt. Eller andra smådjur som igelkottar som vi hittade i vårt tält en gång.