Att städa trappor har inte bara att göra med att det ska vara snyggt och trivsamt, det har också med säkerheten och livslängden på trappen att göra. Hur ofta som trappstädning bör utföras är lite beroende på årstid (hur mycket smuts och väta som dras in), vilken typ av material som trappan är byggd i och hur många som använder trappan varje dag. Det är bara att fråga de som har trappstädning som tjänst så kan dom svara på det. Se till att företaget som ni hyr in är certifierad inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö samt har en ansvarsförsäkring om något skulle hända.

Trappstädning en gång per vecka

Rekommendationen hur ofta som trappstädning bör utföras kan vara från varannan dag till en gång i veckan. Det beror som sagt helt och hållet på hur smutsigt det blir i trappan. Det vanligaste verkar vara att trappstäda en gång per vecka för att hålla trappan i bra skick. Jag kan tänka mig att det kanske blir oftare under vinterhalvåret när det är snö och regn, då kan trappan både bli farlig att gå i men även väldigt tråkig och smutsig. Om man får med sig mycket grus in på vintern så kan det till och med utgöra en säkerhetsrisk ifall du råkar trampa på rullgrus kan du lätt halka om kull. Det samma gäller trappsteg som är blöta av snö och regn.

Hur utförs trappstädning?

De flesta som tillhandahåller trappstädning som tjänst brukar också se till att dammsuga entrén en gång i veckan, just för att det brukar ligga mattor där av anledning att smuts och sten inte ska dras med upp i trappan. Av samma skäl som nämndes i stycket ovan, det kan vara farligt. En del sopar av trappstegen medan andra börjar längst upp med våttorkning och moppar trappstegen hela vägen ner. På så sätt skjuter dom smuts och sten framför sig som kan tas upp längre ner.