Om du frågar mig så tycker jag att det finns många fördelar med lösullsisolering jämförelsevis med annan typ av traditionell isolering. Det är både lätt och förhållandevis billigt att isolera med lösull plus att det går väldigt fort också att spruta in isoleringen. Att slippa ta i isoleringen är ytterligare ett plus man gärna glömmer. Tänk förr (och även nu) när allt skulle isoleras med mineralull i ”block” och ullen lämnade små små vassa partiklar i kläderna och på huden så det kändes som att det stack och brände överallt. När jag var liten lekte jag i mineralull och fick sånt över hela kroppen, det var fruktansvärt.

Lösullsisolering passar inte för allt

Så klart är det skillnad på vilken typ av isolering du använder beroende på vart du ska isolera. Ibland kan det behövas skruvas fast isolering i tak och då kan det vara lättare att arbeta med isolerskivor till exempel. Oorganiskt mineralull är ganska prisvärt fortfarande och kan ibland vara en riktigt bra lösning men du ska vara medveten om att den klassas som miljöfarlig, den dagen du kanske måste byta ut den, samt att du måste vara försiktig vid hanteringen av den så du slipper att få stickningar i huden och kläderna fulla med vass ull.

Organisk isolering

Organisk isolering är de som används mest vid isolering och finns i både lösull, isolerskivor samt fibercementskivor. Det är bra isolering för ljud och är fuktabsorberande men det sistnämnda kan också medföra en liten högre risk att det utvecklas mögel om det absorberar mycket fukt. Ett tillsatt medel mot mögel finns i all organisk isolering, men risken för mögel föreligger alltid vid den här typen av isoleringsmaterial. Cellplast är också ett material, dock inte organiskt och även om det har flera positiva egenskaper så är det inte tillräckligt miljövänligt och därför inte hållbart i längden.